Svjetski poznati kolač uz Dolcelu nikad nije bio lakši za napraviti. Ako se držite one standardne verzije, uz jednu kutiju pripremljenih mixeva trebat će vam samo još jaja i mlijeko.

Na prvi pogled riječ je o klasičnom žutom biskvitu s preljevom od karamele ali, jedno veliko ALI, ovo je bez sumnje najsočniji žuti biskvit ikad. Razlog leži u tome što se nakon pečenje obilno zalije s mlijekom. Kad kažem obilno onda želim reći da nakon što prelijete mlijeko preko njega doslovno ne vidite biskvit. Nakon što tako potpljen odmori sat vremena u hladnjaku, biskvit će upiti svo mlijeko i postati nešto najsočnije nekad.

Standardno se na biskvit stavlja preljev od karamele ali meni osobno je tu nedostajalo malo svježine. Jedan odlazak na tržnicu je ponudio riješenje, ime mu je: maline!

Između biskvita i karamele sam dodao red svježe zgnječenih malina koje su toliko svježine dale kolaču da sam se zapitao zašto se ovako ne radi od prvog dana. Sjajno!

Ukrašavanje je ono što će nas prvo privući, tj. taj prvi dojam je također jako bitan pa sam se malo poigrao s tučenim bjelanjcima koje sam kratko “spalio” vatrom.

Recept slijedi u nastavku. :)

Sastojci:

1 pakiranje Dolcela Trilece

4 jaja

920 ml mlijeka

300 g malina

3 bjelanjka

7 žlica šećera

Svježa menta/matičnjak

U dvije zdjele razdvojite 4 bjelanjka i žumanjka. Bjelanjke umiksajte u čvrsti snijeg električnim mikserom. Dodajte žumanjke i miksajte najmanjom brzinom dok se sve jednolicno ne sjedini. Sad je trenutak za umiješati smjesu za biskvit. To napravite uz pomoć pjenjače. Smjestu prebaciti u posudu za pečenje (30x20cm) u koju ste stavili papair za pečenje. Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20ak minuta. Kada je biskvit gotov neka se prohladi 10ak minuta pa ga izvadite iz posude i uklonite papir za pečenje. Vratite biskvit u posudu za pečenje ta ga izbodite vilicom. 

U posudu ulijte 800 ml mlijeka i mješavinu za mliječni preljev. Zagrijavajte do vrenja uz stalno miješanje pjenjačom dok se sve ne otopi. Prelijte preko biskvita i ohladite minimalno 1 sat u hladnjaku. 

Maline zgnječite vilicom te ih rasporedite na rashlađeni kolač. U posudu ulijte 120 ml mlijeka, zagrijte do vrenja i sklonite s vatre. Dodajte mješavinu za karamel preljev i miješajte pjenjačom 2 minute. Ravnomjerno prelijte preko sloja malina.

Ovdje možete završiti s kolačem a možete ga i ukrasiti snijegom od bjelanjaka uz dodatak šećera. Ja sam koristio 4 različita uzorka kako bi sve učinio još malo zanimljivijim. Završio sam dekoraciju s još malo malina i svjećim matičnjakom. Kolač dobro ohladite te poslužite.

U slast! :)