Nastavak zelenog tjedna donosi nam ove super zelene kiflice koje su nastale povodom jedne rođendanske fešte. :)
Prva asocijacija na ove “male zelene” je da su rađene sa špinatom a kad kažem da u pitanju nije špinat nego kopriva uvijek nastupi malo nepovjerenja. Apsolutno neopravdano! Uostalom, prvi zalogaj i sve sumnje nestanu u trenu. :)
Koprivu možemo slobodno nazvati zelenim blagom iz prirode jer je biljka koja je iznimno zdrava i korisna kako ljudima tako i drugim biljkama. Sadrži veliku količinu željeza i raznih vitamina, biljne soli i enzime. Odlična je za detoksikaciju organizma i pomaže kod mnogih bolesti kao lijek ali i kao sredstvo sprečavanja pojave bolesti.
Kod brige za biljke u Vašem vrtu je odličan pripravak od koprive koji se koristi kao tekuće gnojivo koje potiče proizvodnju klorofila, privlači gliste u vrt i bogato je dušikom. Način pripreme: 1 kg koprive potopiti u 10 litara vode i ostaviti da stoji 3-4 dana. Koristi se razrijeđeno s vodom u omjeru 1:50 za prskanje ili 1:10 za zalijevanje.
Sastojci:
200 g svježe koprive
500 g glatkog brašna
1 vrećica suhog Digo kvasca ili 1 svježi kvasac
1 žličica šećera
1 žličica soli
200 ml tople vode
100 ml ulja
150 g topljenog sira u trokutićima
Za početak koprivi maknemo tvrdi dio stabljike i blanširamo vrhove i listove. Procijedimo i usitnimo štapnim mikserom ili u blenderu uz dodatak malo vode samo kako bi dobili lijepu teksturu te ostavimo da se hladi.
U šalici ugrijemo malo vode/mlijeka u koju dodamo kvasac i šećer te malo brašna i ostavimo da kvasac proradi. Brašno i sol sjedinimo te kada kvasac nadođe umijesimo uz dodavanje koprive i ulja u mekano tijesto. Po potrebi dodati brašna. Ostavimo nekih 45 minuta da tijesto poveća svoj volumen barem za pola.
Uključiti pećnicu i zagrijati je na 180 stupnjeva
Pobrašniti radnu podlogu i razvaljati tijesto, rezati trokute, na svaki staviti komadić topljenog sira i slagati u pladanj za pečenje.
Premazati kiflice s malo rastopljenog maslaca, posuti sezamom i opet ostaviti 15ak minuta da se malo podignu te ih zatim ubaciti u pećnicu na cca 30 min. Nakon što su gotove pokriti ih krpom da malo “odmore” i poslužiti nakon 10ak minuta. :)
U slast :)
Komentiraj