Za kraj prvog tematskog tjedna donosim Vam ovo super fino i zdravo varivo koje je i više nego cjeloviti obrok. Također, kako je glavica kelja bila poprilične veličine našli su se tu i popečci koji su se grickali tijekom dana :)

Sastojci za varivo:
2/3 glavice kelja
1 glavica luka
2-3 krumpira
2 mrkve
30 dag sušene slanine
2 režnja češnjaka
voda
ulje
sol
papar

Kelj na žlicu:
Luk narežite na sitno te stavite u lonac na ulje da se dinsta.Nakon minute dodajte nasjeckanu slaninu. Očistite krumpir i mrkvu i narežite ih na male kockice te bacite na luk, neka se sve dinsta još neko vrijeme. Vidjet ćete kako krumpir lagano otpušta svoj škrob, to nam je bitno jer ovo varivo spremamo bez zaprške ;)
Nakon cca 5 minuta nakon dodavanja mrkce i krumpire, vrijeme je da ulijemo 1 l vode. Kada voda prokuha dodajemo kelj koji smo prethodno narezali na rezance. Kuhamo nekih 10 minuta pa dodamo začine. Ako je sve dovoljno začinjeno ostavimo još 10 minuta na smanjenoj vatri kako bi se začini rasporedili po cijelom loncu. Varivo na ovakav način savršeno čuva boje namirnica, kako kelja tako i mrkve i krumpira te je definitivno nešto što bi se često moglo/trebalo naći na našim stolovima :)

Sastojci za popečke:
1/3 glavice kelj
1 mrkva
1 jaje
1 režanj češnjaka
1 žlica maslinovog ulja
20 g krušnih mrvica
ulje za prženje
sol
papar
čili

Popečci:
Kelj narezati na rezance te ga prokuhati u vodi nekih 15ak minuta da omekša.Mrkvu očistiti, narezati na male kockice i zasebno skuhati. Skloniti kelj s vatre, ocijediti i zaliti hladnom vodom (tako zaustavljamo kuhanje i čuvamo boju namirnice ali i ubrzavamo daljnji proces pripreme jela). Dodatno usitnimo kelj te mu dodajemo ostale sastojke (jaje, maslinovo ulje, češnjak, začini, krušne mrvice). Oblikujemo popečke, uvaljamo ih u krušne mrvice i pržimo u zagrijanom ulju dok ne poprime lijepu zlatnu boju :)
U smjesu možete dodati naribanog sira kako bi postigli nešto puniji okus.

Do sljedećeg pisanja ;)

kelj1

WP_20150202_011

WP_20150207_006

WP_20150207_014

Oglasi