Tu sam tu sam, malo manje aktivan na blogu ali nikad aktivniji u kuhinji. Dođe to tako s vremena na vrijeme… 

Razmišljao sam si da li je naziv ovog jela nekako “preagresivan”? Hoće li u startu odbiti mnoge i od samog čitanja recepta a di onda ne i od pripreme? Ali nema tu nekih maski, tako je kako je, uostalom zašto bi naslov “pohana šnicla” bio bolji ili važniji od “pohanih pilećih želudaca”. :D

Da, svjestan sam toga da će recept izazvati određene negativne komentare ali u obranu ovog pomalo neobičnog ali uistinu finog jela imam samo jednu svoju “teoriju” a ona kaže: sjetite se svog djetinjstva i jeste li se svađali za stolom, dok je na njemu bila domaća juhica, sa svojom braćom i sestrama oko toga tko će dobiti pileći želudac, pileću jetricu ili nogice…Da da da, bilo je takvih slatkih svađica, priznajte! :)

A recept kao takav je jednostavan iako traži nešto vremena za pripremu. Jelo se jede toplo iako ni hladno nije loše, čak mislim da bi super i išlo na nekoj hladnoj plati.

Sastojci:

300 g pilećih želudaca (očišćenih)

korijenasto povrće po želji (celer, peršin, mrkva)

lisnato povrće (kelj, poriluk, peršin)

100 g brašna

začini po želji (sol, papar, čili u prahu, češnjak, timijan, origano…)

20 g prženih lješnjaka

30 g parmezana

voda

ulje za prženje

1-2 kokošje jaje

za bijeli umak:

kiselo vrhnje

svježi vlasac

sol i papar

Želudce još jednom operite nakon kupnje i po potrebi dodatno očistite. Stavite ih u zagrijanu posoljenu vodu skupa s korijenastim i lisnatim povrćem te kuhajte sat i pol do dva tj. dok želudci ne postanu mekani.

Izvadite ih iz vode, ocijedite i posušite te pustite da se kratko prohlade.

U brašno dodajte začine te parmezan i mljevene lješnjake i sve dobro promiješajte kako bi se u svakom dijelu smjese našlo pomalo od svega. Želudce najprije namočite u razmućeno jaje te ih dobro uvaljajte u smjesu i pržite u zagrijanom ulju do zlate boje.

Poslužiti uz umak po želji. Kod mene se našao kupovni slatko-ljuti umak i jedan brzinski domaći s kiselim vrhnjem, svježim vlascem i solju.

p.s. tekućinu u kojoj su se kuhali želudci procijedite i flaširajte kako bi imali preukusni temeljac za neko od budućih jela.

U slast! :)

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

 

 

Originalni recept s bloga African bites.

 

 

Oglasi