Vjerujem da nema potreba pričati o tome da se sir i vino vole! Ali ako slučajno nekome to nije poznata stvar onda ima jedna super priča gdje su se dvije ekipe udružile i sljubile hrvatske sireve i vina.

Kako je meni pomalo iznenađujuće stigao jedan takav “par” odlučio sam se iskoristiti ga za novu objavu na blogu jer sam s njim nadopunio recept koji sam svakako planirao uskoro raditi i objaviti ga ovdje.

Riječ je kako naslov i otkriva, o popularnom indijskom receptu tzv. naan kruhu.
Nān je na perzijskom kruh ali ako sam ja dobro shvatio, općenito naziv za kruh a ne samo ovakav tip. Naan kao takav postoji u puno inačica, od onih koji su samo tijesto pa do onih koji su punjeni mesom, orašastim plodovima i grožđicama, krumpirom i lukom…

Ja sam se odlučio za standardni recept bez kvasca s tim da sam u tijesto dodao pirea od kuhane cikle te na kraju dodao sir i brusnice i kratko zagrijao kako bi se sir rastopio.

Sve se sjajno uklopilo s finim bijelim vinom i mogu samo reći da će ovakva kombinacija uskoro ponovno biti na našem stolu. :)

Sastojci:
za tijesto:
650g mekog brašna
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica soli
100 g jogurta
150 g kuhane cikle
50 ml tople vode

za premaz:
maslinovo ulje ili maslac
češnjak
svježi peršin

po želji:
brie sir
brusnice

Ciklu je potrebno skuhati (sat-sat i pol ovisno o veličini), oguliti i pretvoriti u pire. Sastojke za tijesto sjediniti i dodati pire od cikle te umijesiti. Ako je tijesto pretvrdo dodati mu malo mlake vode. Idealna tvrdoća tijesta je kada je ono dosta mekano ali da nije ljepljivo. Ostaviti ga da odmori pola sata pod kuhinjskom krpom na toplom.

Podijeliti tijesto na 8 dijelova i razvaljati na pobrašnjenoj podlozi na veličinu koja odgovara vašoj tavici za pečenje. Premazati uljem ili maslacem koji ste prethodno pomiješali sa sjeckanim češnjakom i peršinom i peći na dobro ugrijanoj tavi 1 minutu sa svake strane.

Ja sam kada sam bio na pola pečenja zagrijao i pećnicu te po naan-u rasporedio narezani brie sir i brusnice te pekao cca 7-8 minuta tek toliko da se sir rastopi i omekani.

Poslužiti odmah ili umotati u kuhinjsku krpu kako bi kruh ostao svjež i elastičan i do sutra.

Najčešće se poslužuje uz tipična azijska variva ali ne vidim razlog zašto ga ne bi mogli poslužiti uz bilo koje jelo uz koje ide kruh.

U slast! :)

This slideshow requires JavaScript.

Oglasi