Čičoka se vraća! I to kao idealan sastojak krem juhe koja savršeno grije u ove hladne dane.

Nakon što stabljika čičoke povene, može se krenuti s vađenjem tog zdravog gomolja i pripremu raznih jela. Ja sam se danas odlučio da ću Vam napisati recept za krem juhu koja je jako bogata okusima i mirisima. Ono ključno kod pripreme juhe je da se povrće koje će se koristiti najprije ispeče kako bi se intenzivirali okusi, kako čičoke tako i luka kojeg sam dodao. E da, čičoka je iz našeg vrta i puno je krupnija od one prošlogodišnje što uvelike olakšava rad s njom. :)

U jednom od prijašnjih recepata sam predstavio čičoku tako da ću sada samo kratko ponoviti neke bitne činjenice u vezi nje.

Jako je bogata vitaminima (B, C, D), mineralima (željezo, kalij, fosfor, jod, kalcij, cink) i ugljikohidratima i iznimno je niskokalorična namirnica. Znanstvenici smatraju da je njen najvrjedniji sastojak inulin koji ima izrazito pozitivno djelovanje na organizam. Konzumiranjem namirnica s inulinom smanjuje se razina se kolesterola i triglicerida.

Odlična je za konzumaciju u hladnim zimskim mjesecima. Dugo se može održati u tlu tako da ju najbolje vaditi prema potrebi i to od početka listopada pa skroz do ožujka. Svježe izvađeni gomolji iz zemlje u hladnjaku mogu stajati oko 2 tjedna i tako će biti lakše probavljivi nego kada ih izvadite iz zemlje i odmah pripremate.

Sastojci:

1 kg čičoke

5 režnjeva češnjaka

1 crveni luk

2 dl mlijeka

2 dl temeljca ili vode

sol i papar

maslinovo ulje

dodatno:

2 crvena luka

1-2 čičoke

svježi peršin

Čičoku je najbolje samo dobro izribati kako bi sačuvali što više vitamina ali po potrebi ju možete i oguliti. Narežite na komade veličine 2×2 cm te zajedno s narezanom glavicom luka i češnjakom stavite u posudu za pečenje. Zalijte sve s maslinovim ulje te posolite i popaprite. Pecite u zagrijanoj pećnici (200 stupnjeva) po prilici 20 minuta tj. dok čičoka ne omekani.

Pečeno povrće prebacite u blender te mu dodajte temeljac i mlijeko i usitnite u kremastu juhu. Prokuhajte sve još nekoliko minuta i po potrebi dodatno začinite tj. posolite.

Dvije glavice luka tanko narežite te na laganoj vatri na maslinovom ulju, karamelizirajte. Bitno je da to radite na uistinu laganoj vatri kako vam luk neki zagorio.

Jednu ili dvije čičoke narežite na tanke šnite te ih kratko prepržite na masnoći kako bi dobili teksturu čipsa.

Poslužite juhu dok je još vruća tako da joj dodate bogatu žlicu karameliziranog luka, čips od čičoke i malo svježeg peršina.

U slast! :)

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Oglasi