Riba se kod nas, mislim u prehrani moje supruge i mene,  u zadnjih godinu-dvije dosta više počela konzumirati i to ne samo u dane petka ili posta nego i preko tjedna pa i vikendom. 

Osobno, ljubitelj sam svih vrsta morskih i slatkovodnih riba i plodova iako nekako češće pripremam morske pa tako i danas na blog stiže jedan po meni, kreativni način priprema i posluživanja jedne jako popularne ribe u Hrvatskoj, brancina.

Samo tijelo brancina je dosta specifično i lako prepoznatljivo. Boje je na gornjoj strani olovno-sive, u sredini srebrenkaste te na donjoj strani srebrenkasto-bijele.
Krupna glava, izduženi rep te snažan i dosta velik rep omogućavaju mu brze i efikasne napade. Ovaj riječ “napad” možda zvuči malo grubo ali brancin je jedan od najvećih grabežljivaca u Jadranu, uostalom i njegov drugi naziv “lubin” vuče korijen iz latinske riječi “lupus” iliti vuk.

Jeste znali da brancin može težiti čak i do 14-15 kilograma? Da da, brancin može biti i prava mrcina :D ali ipak najčešće se love primjerci od cca 0,5 kilograma jer su kao takvi najpogodniji za prodaju.

Nego, recept je laganica ali na tanjuru izgleda poprilično efektno i ono najvažnije jako je ukusno, dodatni plus je taj da je zbog buče ovaj recept i sezonski. :)

Sastojci:

2 filea brancina

300 g butternut buče

300 g zelenih tikvica (zuchinni)

2 crvena luka

4 dl povrtnog temeljca (vode)

sol i papar

maslinovo ulje

sok i korica jednog limuna

po želji:

parmezan

svježi bosiljak

svježa čili papričica

Najprije pripremimo kremu od buče i to tako da na maslinovom ulju prodinstamo narezani luk kojem nakon nekoliko minuta dodamo buču narezanu na kockice. Ukoliko želite, kao što sam ja to napravio, zelenu i narančastu buču kuhajte odvojeno kako bi dobili dvije boje. Nakon 2-3 minute dinstanja zalijte sve s temeljcem, začinite te kuhajte nekih 15ak minuta dok buča ne omekani. U blenderu ili uz pomoć štapnog miksera napravite kremu od buče te ju prokuhajte još par minuta uz dodatak limunovog soka i po potrebi još začina. Po želji u ovom koraku možete dodati i malo parmezana zbog okusa i kremoznosti.

Isfiletiranog brancina ja pripremam tako da ga pečem na tavi samo na strani s kožom dok gornji dio polijevam masnoćom uz pomoć žlice. Tako ćete dobiti lijepo pečenu ribu ali u isti trenutak jako sočnu jer ju nećete presušiti.

Čips od parmezana možete napraviti tako da na suhu tavu stavite 1 žlicu naribanog parmezana i “pečete” ga sa svake strane oko 1-2 minute tj. dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Pripazite samo da parmezan lagano raširite po tavici kako bi se lakše zapekao.

Kod posluživanja pokušajte u istom trenutku sipati i žutu i zelenu kremu kako bi se ista ravnomjerna rasporedila po tanjuru. Na kremu stavite file brancina te ga posolite i popaprite, dodajte mu razlomljeni čips od parmezana te svježi bosiljak, naribanu koricu limuna i sjeckani svježi čili.

U slast! :)

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

Oglasi