Tušt? Portulak? Tušanj? Zvuči poznato? Ne? Naime, riječ je o samonikloj jestivoj biljci koja pripada u kategoriju najzdravijih biljaka na svijetu.

Tušt ste vjerojatno svi vidjeli u prirodi, posebno oni koji su na selu i oni koji se ponekad nađu u nekom vrtu jer raste posvuda i jako je otporan na niske ali i visoke temperature, ne traži vode ali mu ista ni ne smeta. Idealna biljka rekao bih. ;)

Ono što ga krasi je bogatstvo zdravlja koje se nalazi u tim malim mesnatim i “masnim” zelenim listićima koji su blagog slatkasto-kiselkastog okusa.

Pa krenimo redom:

  1. sadrži više omega 3 masnih kiselina od bilo koje druge lisnate biljke
  2. sadrži fenole koji su djelotvorni u vezivanju slobodnih radikala u organizmu te tako štiti od mnogobrojnih bolesti
  3. regulira razinu kolesterola i smanjuje krvni tlak
  4. niskokaloričan – sadrži samo 16 kalorija na 100 grama biljke
  5. obilje vitamina B-kompleksa, C, E…
  6. sadrži antioksidanse, antocijanine i betaksantine i puno više melatonina nego druge biljke
  7.  brojne minerale: željezo, magnezij, kalcij, fosfor, kalij, mangan
  8. ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju te sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama
  9. smiruju infekcije i upale u crijevima te infekcije mokraćnog trakta

Ima toga još ali mislim da ćete se složit da je i ovo više nego dovoljan razlog da razmislite o tome što nam priroda nudi te da tušt možda pronađe svoje mjesto u vašoj prehrani.

Napomena: sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege pa ga ne treba baš u prevelikim količinama upotrebljavati.

Načini pripreme su stvarno mnogobrojni, od svježih salata pa do kuhanja u varivu ili  čak i za kiseljenje. Možete ga koristiti na primjer kao zamjenu za špinat pa tako može završiti i u pitama, palačinkama…

Sastojci:

300 g vrhova tušta

200 g riže arborio

1 manji luk

1 režanj češnjaka

1 žlica maslaca

1/2 l temeljca (tople vode)

sol i papar

po želji:

bosiljak

parmezan

1 žlica kiselog vrhnja

Tušt je potrebno oprati te od stabljike uzeti samo mlade izdanke, recimo 4-6 centimetara s vrha. Luk i češnjak usitnite i prodinstajte na maslacu te dodajte rižu da se kratko proprži. Paziti da ne zagori jer će se izgubiti kremoznost. Podliti s temeljcem i dodati začine. Nakon što riža prvi put upije tekućinu može se dodati tušt, dobro promiješati i dodati još temeljca. Kuhati dok riža ne bude gotova, kod mene je to al dente prema skroz kuhanom. Po želji dodati žlicu vrhnja za dodatnu kremoznost iako to nije potrebno jer tušt kod kuhanja pusti malo svojih sokova koji sve lijepo povežu. Poslužiti toplo s listićima parmezana i bosiljkom.

U slast! :)

 

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

Oglasi