Blitva je još jedno zeleno povrće koje pamtim po ne baš dobrom iz svog djetinjstva ali da mi ju je netko spremio na ovaj način mislim da ne bih imao problema s njom.  

Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se smatra zaista moćnom namirnicom. Gotovo da nema vitamina ili minerala koji nisu u većoj ili manjoj mjeri sadržani u ovom povrću. Prema tvrdnjama stručnjaka u blitvi je prisutno oko 13 različitih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten, lutein, zeaksantin i kolin. Ovo je jedna od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi svoje vrijednosti. Naime, za razliku od drugog povrća ili voća, količina nutrijenata u blitvi se čak i povećava nakon procesa termičke obrade. U jednoj porciji lišća blitve u značajnim količinama su dostupni i vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo. U nešto manjem postotku prisutni su riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska kiselina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink i selen. Blitva je odličan izvor folne kiseline zbog čega se konzumacija ovog povrća posebno preporučuje trudnicama i dojiljama. Bogata je i klorofilom koji ima višestruke koristi za ljudski organizam. (izvor: Alternativa za Vas)

Kako je u našem vrtu blitva bila spremna za prvu berbu odlučio sam potražiti malo drugačiji način pripreme od onih uobičajenih i svima nama poznatih. Ideju za recept sam pronašao na jednoj njemačkoj stranici te ga prilagodio po svom ukusu. (klik ovdje)

Da se razumijemo, nije ovo baš super zdravi obrok unatoč blitvi ali meni i supruzi se toliko svidio da ćemo ga definitivno ponoviti uskoro.

Sastojci:

500 g blitve

1 manji luk

po želji malo suhe slanine

100 g sira (mozzarella)

kalup za tortu (23 cm)

za palačinke:

200 g brašna

200 ml mlijeka

3 jaja

sol

suhi vlasac i suhi medvjeđi luk

za bešamel umak:

40 g brašna

40 g maslaca

6 dcl mlijeka

2 žlice ribanog parmezana

sol

Ovaj recept je zapravo super jednostavan unatoč tome što ima možda malo više koraka ali nijedan od njih ne zahtjeva puno vremena. Najprije napravite smjesu za palačinke od navedenih sastojaka. Ja sam odlučio raditi malo gušću smjesu i raditi nešto deblje palačinke od standardnih. Ispeći ih i ostaviti sa strane da se malo prohlade. Meni je od ove količine ispalo 7 komada.

Slaninu/špek sitno narezati te popržiti na tavi zajedno s lukom. Kada je skoro gotovo dodati rezanu blitvu te kratko dinstati dok blitva ne “povene” te začiniti po želji.

Bešamel napraviti standardnim postupkom, dakle najprije na laganoj vatri rastopiti maslac te mu dodati brašno uz stalno miješanje. Mlijeko zagrijte te ga polagano dodajte u smjesu uz stalno miješanje kako bi izbjegli stvaranje grudica. Dodati parmezan i začiniti te po želji aromatizirati začinskim travama. Miješati na laganoj vatri do želje gustoće.

Kalup za tortu (23 cm) namazati maslacem te slagati redom: palačinka, bešamel, blitva, palačinka, bešamel, blitva… Po vrhu naribati sir te zapeči u pećnici 10ak minuta.

Poslužiti toplo iako je i hladno jako ukusno.

U slast! :)

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

Oglasi