Prošli tjedan, točnije u petak sam ponovno bio u Kuhaoni i to još jednom na radionici kojoj je glavni motiv bilo pivo ali ovaj put Amstel Premium Pilsner

Radionicu je vodio chef Martin Karabajić s kojim mi je to bio drugi susret i opet imam samo riječi pohvale za njegovo vođenje radionice. Bio je tu i još jedan kuhar ali nažalost nisam mu zapamtio ime, čak nisam siguran ni da nam ga je rekao (ako dođe do Vas mladi gospon ovaj izvještaj, jedan mali dobronamjerni savjet: biti glasniji sljedeći put! :D).

Kao i inače, okupilo nas se 12 s tim da je ovaj put u mom društvu, po prvi put u Kuhaoni, bila i moja bolja polovica i kao zaključak na kraju je rekla: “Mogli bi mi zajedno radit u kuhinji haa?!” ;) Također vidio sam i neka poznata lica pa je odmah u startu nekako sve bilo opuštenije jer i sam Martin je zapamtio neka lica.

U nastavku Vam donosim sva tri jela koja smo spremali i to receptom i slikom tako da ne bi trebali imati problema s pripremom doma jer vjerujte da je sve bilo super ukusno čak do te mjere da je u jednom trenutku chef Martin došao do nas da proba kako nam je ispalo jelo a kod nas je bio prazan tanjur! :D

  1. Pivski rižoto (2 osobe, 45 minuta)

      sastojci: 100g riže

     250 g tikvice

     1 glavica luka

    250 g rajčice (svježe) ili 150 g pelata

    100 g dimljene šunke

     1 dl piva

     1/2 žlice octa

     1 žlica maslaca

     1 žličica kopra

     0,5 l povrtnog temeljca

     50 g parmezana

     papar, sol

  • luk sitno narezati i dinstati na maslacu. Dodati šunku narezanu na trakice i rižu te pržiti dok riža ne postakli
  • uliti pivo i miješati par minuta dok alkohol ne ispari te podlijevati temeljce toliko da riža bude pokrivena
  • tikvice i rajčice narezati na kockice te preliti octom i ostaviti nekoliko minuta da se marinira (preskočiti dio s rajčicama ako koristite pelate)
  • nakon 5 minuta dodati tikvice u rižotu te nakon još 5 minuta dodati pelate i miješati
  • rižoto kuhati dok riža ne bude al dente. Začiniti s paprom i soli.
  • maknuti s vatre i umiješati maslac i parmezan te  kako bi postigli ekstra kremoznost
  • garnitirati kopom i poslužiti toplo

This slideshow requires JavaScript.

2.Pijana junetina (2 osobe, 2,5-3 sata)

Sastojci: 250 g junetine

50 g ukiseljenih lučica

1 režanj češnjaka

100 g shitake gljiva

1/2 žlice brašna

1 dl piva

timijan, lovor

sol i papar

maslinovo ulje

za povrtni pire:

2 srednja krumpira

1/2 poriluka

50 g mrkve

50 g korijen celera

50 g korijen peršina

maslac

kiselo vrhnje

  • odreske junetine narezati na trakice debljine do 1 cm, uvaljati ih u brašno i pržiti 4-5 minuta na malo maslinovog ulja pomješanog sa suncokretovim uljem. Izvaditi iz tave i ostaviti na toplom
  • u istu tavu dodati lučice, po potrebi još malo ulja i pržiti 5 minuta uz stalno miješanje. Češnjak sitno narezati, dodati ga u tavu i pržiti dok zajedno s lučicama ne karamelizira
  • Shitake gljive narezati na četvrtine te kratko pirjati u tavi. Smanjiti plamen te dodati junetinu, promiješati, dodati sol i papar i po želji malo senfa
  • pivo postepeno dodavati mesu, luku i gljivama uz stalno miješanje. Dodati lovor i timijan, začiniti solju i paprom te poklopiti tavu i na laganoj vatri dinstati barem sat vremena tj. dok meso ne bude skroz mekano
  • Povrće skuhati u slanoj vodi, malo prohladiti te na jednolične kockice narezati mrkvu, celer i peršin. Krumpir zgnječiti u pire uz dodavanje maslaca i vrhnja te mu dodati povrće. Začiniti po želji i poslužiti toplo/vruće

This slideshow requires JavaScript.

3. Jabuke u pivskom tijestu (2 osobe, 15 minuta)

Sastojci: 1 jabuka

100 g brašna

80 ml piva

1 jaje

sol, šećer

cimet

ulje

  • brašno, jaje i pivo sjediniti u smjesu gušću od one za palačinke. Dodati malo soli
  • jabuke oguliti, odstraniti koščice i narezati na kolutove debljine cca 1 cm
  • zagrijati ulje, jabuke umočiti u smjesu i pržiti s obje strane dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Kratko ocijediti na papirnatom ručniku
  • pomiješati šećer i cimet te uvaljati pržene jabuke u smjesu
  • poslužiti toplo s voćem i šlagom ili kremom od vanilije

This slideshow requires JavaScript.

Oglasi