Znate već da sam veliki ljubitelj svih vrsta tikva/buča/bundeva a otkako sam prije par godina otkrio špageti tikvu ona mi je definitivno u top 3!  Super mi je ta mogućnost da jedna tikva zamijeni tjesteninu u jelu. Puno puno zdravije nego isto jelo s tijestom., nema glutena, malo kalorija a ima puno više minerala i vitamina.

Već sam ju predstavio u jednom ranijem receptu pa sada neću dužiti nego ću se odmah baciti na pisanje recepta.

Sastojci:

za špagete:

1 špageti tikva (1,5-2 kg)

maslinovo ulje

prstohvat soli

za faširance:

300 g mljevenog mesa

1 jaje

krušne mrvice

začini (sol, papar, dimljena paprika, zeleni curry)

sjeckana šunka

50 g mozzarelle

za umak:

3 dl soka od rajčice

2 žlice kiselog vrhnja

začini po želji (sol, papar)

Tikvu narezati na kolutove i očistiti od sjemenki. Složiti u tepsiju, posoliti i posuti maslinovim uljem te peći u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva celzijuza otprilike 45 minuta. Izvaditi iz pećnice, malo prohladiti te uz pomoć vilice izvući špagete iako to možete i rukom ako vam ne smeta malo vrućine. :D

Faširance napraviti tako da sve sastojke osim mozzarelle dobro sjedinite. Nisam pisao količinu krušnih mrvica jer ona varira ovisno o količini vode i masnoće u mesu, veličini jajeta koje stavite i slično. Puniti mozzarellom i peći na tavi nekoliko minuta. Faširance stavite na kuhinjski papir da se upije višak masnoće a u istu tavu (uklonite višak masnoće ako je ima) stavite sok rajčice i vrhnje te promiješajte, dodajte špagete od tikve i ako vam je ostalo komadića mozzarelle te kuhajte sve par minuta uz začine po želji. Stavite faširance u tavu i još kratko kuhajte.

Poslužiti toplo! Ja sam još dodao malo bosiljka i mikrozelenja od chia sjemenki, parmezana nisam imao ali on bi se također savršeno uklopio i zaokružio cijelu priču.

U slast! :)

This slideshow requires JavaScript.

 

 

 

 

Oglasi