Prvi izvještaj koji Vam donosim ovaj tjedan je iz prostora Miele Experience Centra u Buzinu  gdje se održala radionica čiji naziv možete vidjeti u naslovu. Portal Zdrava krava kao organizator u suradnji s Encianom  osigurali su namirnice iz encianove linije Superfoods koje smo koristili u pripremi kolača. Radionicu je vodila Iva Pehar, pobjednica Masterchefa 2015., kojoj su najveća strast upravo slastice koje vrlo rado sprema za svoje prijatelje i obitelj. Kako je Iva jako simpatična i društvena cijela radionica je bila opuštena ali u isto vrijeme i radna jer smo se podijelili u nekoliko timova koji su zatim po njenim uputama radili zdrave kolačiće. Na pitanje da li planira možda otvoriti svoju slastičarnu tj, općenito se okušati u ugostiteljstvu kaže da zasad još uvijek ne jer je ona jedna od onih sretnica koje jako vole svoj posao u struci (grafički dizajn)  tako da slastice zasad ostaju samo njen osobni gušt.

Ono što je meni bilo još jedno iznenađenje je to da sam upoznao i Josipu Bračanov iz Cookhub.hr – prve hrvatske coworking kuhinje. Kada sam prvi put pročitao o njenom poslovnom izazovu samo sam pomislio “wow! svaka čast za ideju i dobru volju!” Tako da draga Josipa, samo naprijed i samo hrabro! ;)

This slideshow requires JavaScript.

Recepti koje smo isprobali na radionici:

Keksi od kokosa

sastojci:

3 jaja

100 g kokosova šećera

kora od 1 limuna

kora od 1 naranče

3 žlice Muscovado nerafiniranog smeđeg šećera

100 g badema

100 g oraha

100 g lješnjaka

150 g kokosova brašna

100 g brusnica

200 ml ruma

100 g šljiva

100 g bijele čokolade

160 g glatkog brašna

90 g prosenog brašna

Pjenasto izmiksaj žumanjke sa šećerom. U tu smjesu dodaj sjeckane orašaste plodove, sjeckanu bijelu čokoladu, brusnice koje su se prethodno natapale u rumu oko 30 min i sjeckane šljive. Sve dobro promiješaj i dodaj tučeni bjelanjak i na kraju prosijano glatko i proseno brašno. Smjesu rasporedi na pleh za pečenje i peci u pećnici na 180 °C oko 15 minuta.

This slideshow requires JavaScript.

Čokoladni keksi

sastojci:

60 ml kokosova ulja

80 ml napitka od badema

3 žlice rižinog sirupa

110 g mljevenih badema

90 g heljdinog brašna

1 žlica kakaa

1 žličica cimeta

1/2 žličice đumbira u prahu

prstohvat soli

Preljev za kekse:

120 g vrhnja za šlag – bez šećera

2 žlice maslaca

prstohvat soli

112 g crne čokolade

Sve sastojke za tijesto povezati i oblikovat u željenu formu. Peći u pećnici na 175° C od 10 do 12 minuta. Vrhnje i maslac zagrijati, zatim preliti preko čokolade. Sve skupa promiješati da se sve poveže. Kada dosegne sobnu temperaturu prebacite posudu s preljevom u hladnjak do dekoriranja keksića.

This slideshow requires JavaScript.

Više o radionici, izjave Ive i sudionika (i moja između ostalog :D) te još fotki možete pogledati ovdje.

Oglasi