Čičoka? Da, da, dobro ste pročitali! Glavni adut današnjeg recepta je upravo taj pomalo neugledni gomolj. Poznata je i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, morski krumpir, morska repa… 

Prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima i visokoj stabljici.

Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja širom svijeta.

Izuzetno je korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks. Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti.  Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob.
Njen najvrjedniji sastojak, kojem znanstvenici pridaju najveću pažnju je inulin. Blagotvorno djelovanje inulina je višestruko:
•    smanjuje razinu kolesterola i triglicerida
•    suzbija infekcije
•    pomaže u regulaciji tjelesne težine
•    sprječava zatvor
•    normalizira probavu
•    čuva imunitet
•    jača potenciju
•    sprječava infekcije

Više o čičoki potražite ovdje.

 

Sastojci:

za tijesto:

500 g glatkog brašna

2 jaja

1 žličica soli

2 dcl tople vode

2 žlice octa

2 žlice ulja

za nadjev:

500 g čičoke

500 g mljevenog mesa

1 luk

2 paprike

sol

papar

maslac

vrhnje ili kajmak (po želji)

Vučeno tijesto je nešto što mnogi izbjegavaju raditi ali vjerujte ako ja to mogu onda mogu svi. U brašno dodajte jaja pa ih umutite (ja to radim običnim kuhinjskim nožem za mazanje pekmeza :D) te posolite. Polagano dodajte vodu u koju ste dodali ocat uz konstantno miješanje. Ocat dodajemo kako bi tijesto bilo elastičnije jer će se gluten brže razviti. Dodajte ulje i mijesite, mijesite i još malo mijesite, nekih 10-15 minuta  minimalno kako bi tijesto bilo skroz elastično i kako ne bi pucalo kod razvlačenja. Mali trik: kad se prebacite na kuhinjski podlogu, udarajte tijestom od podlogu, tako je meni jedan kuhar savjetovao kada smo pričali o njegovim savršenim štruklima. :) Prebacite ga u toplu posudu i pustite da odmori cca pola sata.

This slideshow requires JavaScript.

Luk i papriku sitno narežite te prodinstajte na maslacu. Nakon par minuta dodajte mljeveno meso, začinite te dinstajte još 10ak minuta dok meso nije skoro pa gotovo. Skinite s vatre i pustite da se prohladi.

Čičoku očistite od kore. Za čišćenje koristite žicu za pranje posuđa kako bi ipak sačuvali onaj vrijedni dio koji se nalazi odmah ispod same kore a koji sadrži većinu vrijednih tvari. Naribajte ju na ribež, posolite i pustite 15ak minuta da pusti vodu. Čičoka će Vam, kao i krumpir, na zraku pomalo posmeđiti ali to Vas ne mora brinuti obzirom da svakako ide u tijesto i u pećnicu. :)

This slideshow requires JavaScript.

Tijesto razvijte na platnenoj podlozi koju ste pobrašnili. Pomognite se valjkom za valjanje tijesta (oklagijom :D) te dovršite tako da ispod tijesta podvučete ruke i polagano ih povlačite prema van s time da vrhovima prstiju dodirujete tijesto. Višak tijesta odrežite a površinu poškrpite rastopljenim maslacem. Meso i čičoku sjedinite te podijelite po tijestu koje zatim zarolajte u roladu. Malo još rukama “razvucite” ako Vam je rolada predebela te prebacitu u posudu za pečenje koju ste također malo premazali maslacem.

Pecite na 200 stupnjeva otprilike 30 minuta a pred sam kraj pečenja možete pitu premazati s kiselim vrhnjem ili kajmakom. Izvadite iz pećnice, pokrijte krpom i ostavite da odstoji 5-10 minuta te zatim narežite i poslužite.

U slast! :)

This slideshow requires JavaScript.

Oglasi