Nešto su me krenuli odlasci na radionice u zadnje vrijeme tako da sam ovaj četvrtak prisustvovao jednoj u organizaciji Pan piva. Obzirom na organizatora logično je da se pivo našlo u svim receptima i to “kraljevski pan” koji je crveno pivo proizvedeno od dvije vrste hmelja i dvije vrste slada te ga krasi nježna gorčina i blago karamelasta aroma.  

Voditeljice radionice su bila dva lica koji su jako poznata svim zaljubljenicima u kuhanje tako da je za slane recepta glavna odgovorna bila Priska Thuring,  chefica restorana Dubravkin put, a za slatki dio se pobrinula Petra Jelenić, pastry chefica i vlasnica slastičarnice Mak na konac. Chefice su se svakako pobrinule za to da atmosfera bude jako radna ali istovremeno i opuštena i vesela. :)

14522235_1078414145539422_1548614181_o

 

Kuhaona -u kao prostor ste vjerujem već upoznali a ono što ju krasi, osim divne lokacije, je jako lijepa unutrašnjost u kojoj ćete pronaći 7 radnih pozicija od kojih su sve opremljene vrhunskim uređajima i odgovarajućim priborom. Cijelu ponudu radionica koje tek dolaze na red možete pogledati na web stranici kuhaone te Vam svakako preporučam da barem jednom posjetite ovo divno mjesto jer kad jednom dođete opet ćete se vratiti. ;)

A sad malo o samim jelima koje smo spremali. :)

Prvo što smo pripremili su dvije pivske redukcije.

  1. Redukcija 0.5 l Kraljevskog pana aromatiziranog s pola glavice češnjaka, grančicom ružmarina i malo timijana.
  2. Redukcija 0.5 l Kraljevskog pana aromatiziranog s jednom sitno sjeckanom habanero papričicom i sitno sjeckanim đumbirom.

Reduciranje kao postupak smanjivanja udjela tekućine u jelima se koristi kako bi se pojačali okusi pa tako i u ovom slučaju s pivom. Prvu redukciju smo koristili za predjelo (Jakobove kapice u panceti s umakom od vrganja.) a drugu za glavno jelo (BBQ rebarca s tikvicama u tempuri).

Predjelo smo započeli tako da smo na maslacu dinstali sitno nasjeckanu polovicu luka kojem smo nakon par minuta dodali narezane vrganje. Nakon još malo dinstanja smo dodali 1 dcl bijelog vina te sjeckani vlasac, sol i papar i našu pivsku redukciju koju smo prethodno procijedili. Kuhati sve još kratko te skinuti s vatre i dovršiti s još malo maslaca kako bi dobili kremoznost umaka. Meso jakobove kapice “obući u ogrtač” od slanine te peći na tavi s malo ulja s obje strane po par minuta. Poslužiti toplo uz čašu hladnog piva. ;)

Za glavno jelo je potrebno samo redukciju preliti preko rebaraca i ispeći ih u pečnici. Kao prilog smo radili tikvice u tempuri od piva. Tikvice rezati na pola centimetra debljine, umočiti u tempuru (brašno, pivo, gustin) te ih pržiti u ulju, ocijediti na papiru i odmah začiniti solju i kurkumom.

Desert je za mene bio najveći izazov ali uz navijanje i asistenciju Priske i Petre na kraju sam i više nego zadovoljan konačnim rezultatom. :D  Ono što smo radili su pohani čokoladni tartufi. Već u samom nazivu Vam je jasno zašto je za mene to bio izazov. :D Najprije je potrebno napraviti ganache od čokolade za tartufe i to tako da 300 ml slatkog vrhnja, naribanu koricu jedne limete i srž pola mahune vanilije zagrijavamo do vrenja ali tako da ne zakipi. Procijedimo i prelijemo preko izlomljene čokolade (300 g) te pustimo kratko da se čokolada otopi te izmješamo u homogenu smjesu.  Kada se smjesa dobro ohladila oblikujemo kuglice te ih stavimo u hladnjak da se dodatno stegnu. U međuvremenu pripremimo smjesu za pohanje i to tako da najprije 250 g glatkog brašna pomiješamo s 50 g kakao praha i 1 žličicom praška za pecivo. 2 jaja razdvojimo te od bjelanjaka s malo soli izmutimo mekši snijeg a u žumanjke dodamo 50 g otopljenog maslaca, srž 1/2 mahune vanilije, koricu 1 limuna te 250 ml pivo te izradimo smjesu. Sjedinimo najprije smjese od žumanjaka sa suhim sastojcima te zatim polagano umiješamo snijeg od bjelanjaka. Tartufe, jedan po jedan, uvaljamo u smjesu i pohamo u zagrijanom ulju. Poslužiti s nekoliko malina, par listića mente te pospemo šećerom u prahu. :)

Kao i uvijek nešto novo se naučilo a Vama jedan savjet koji ja nisam dosad čuo: kada gulite srž mahune vanilije uvijek to radite u smjeru suprotnom od rasta mahune kako bi izbjegli povlačenje vlakana mahune. ;) Također, mahune ne bacajte nego njima aromatizirajte šećer kako bi dobili svoj domaći vanilin šećer. ;)

Fotke koje je ulovilo oko Panove fotografkinje možete pogledati ovdje.

Oglasi