Imao sam tu čast da sudjelujem u prvoj radionici kuhanja koju je organizirao časopis Story gourmet. Sama radionica se smjestila u predivnu Kuhaonu na Opatovini a voditelj je bio chef Marin Medak.  Inače za one koji ne znaju, Marin je prva violina bistroa Rougmarine te jedan od osnivača genijalne mesnice Santoku.

Radionica se sastojala od dva dijela tako da smo se međusobno podijelili u 2 grupe. Prva grupa se primila ribe (brancin) a druga piletine. Kako ja kao slavonac ipak puno bolje baratam piletinom, odlučio sam se za riblji meni koji se sastojao od riblje juhe, bruschetta s avokodom i sirovim brancinom te grillanim brancinom na posteljici od špinata.

Za početak smo filetirali brancina te sve ostatke ubacili u lonac za juhu u koji smo stavili osim vode i luk, celer, komorač, list i sjemenke korijandera, sol i papar te malo ribljeg ulja. Napomena chefa Marina je da se u riblje juha ne stavlja mrkva. Tu dalje nema velike filozofije, kuhati barem sat i pol na srednjoj vatri, procijediti, vratiti povrće i riblje meso te poslužiti.

Od jednog fileta file smo radili predjelo (bruschette) i to na način da smo potezima noža u suprotnom smjeru od smjera “rasta” ribljeg mesa, rezali tanke šnitice te ih odmah stavljali u limunov sok. Od avokada napravimo bazu i to kao neki jednostavni i brzi guacamole tako da avokado vadimo žlicom u tankim šnitama te ga stavljamo u zasebno posudu u koju smo dodali također sok jednog limuna, sol i papar (ne bi škodilo ni malo češnjaka i luka). Sve dobro zgnječimo vilicom te stavimo u hladnjak na minimalno pola sata. Kruh prepečemo na grill tavi s malo maslinovog ulja, češnjaka i začinskog bilja te slažemo bruschette: kruh, avokado, brancin. Dodati malo lista komorača i par kapi maslinovog ulja.

Glavno jelo: Filet brancina pečemo na grill tavi na kojoj smo zagrijali maslinovo ulje  aromatizirano s češnjakom, majčinom dušicom i lovorom. Na tavu ga polažemo na stranu s kožom te ga pečemo uz konstantno polijevanje. Nakon cca 5 minuta brancin je pečen. Poslužimo ga na posteljici od dinstanog špinata uz dodatak komorača.

Moje prisustvo je nakon degustacije pripremljenog i čaše vina završilo te ću se još jednom zahvaliti Story-u na pozivu jer sam uistinu uživao te naučio neke nove stvari koje ću svakako primijeniti u svojoj kuhinji. :)

Članak na stranicama magazina Story je također online i sadrži odlične fotke te kratki opis svega što se događalo a pogledati ga možete ovdje.

This slideshow requires JavaScript.

Oglasi