Danas je i službeno, počelo je ljeto! Godišnje doba koje nam  i u kuhinju donosi bogatstvo boja i raznolikost voća i povrća. Kako sam na neki način htio svima reći da me raduje taj navedeni trenutka, odlučio sam da je pravo vrijeme za novi blog post. 

Torta o kojoj ću vam danas pisati je moja rođendanska i spoj je osvježavajućeg fila od krem sira s jagodama,  biskvita koji je na bazi browniesa s bademima i čokoladnog ganachea. Kad se sve zbroji to vam bude za prste polizat! :D

Sastojci:

za biskvit:

225 g čokolade za kuhanje (preporuka je da postotak kakaa bude barem 60%)

175 g maslaca

100 g badema

60 g glatkog brašna

½ žličice soli

5 jaja

140 g šećera u prahu

za nadjev:

8 svježih jagoda

200 g svježeg krem sira

4 žlice džema od jagode

za preljev:

200 g čokolade za kuhanje

200 ml slatkog vrhnja

po želji:

10-ak jagoda

šećer u prahu

Najprije krenimo s pripremom biskvita i to tako da na pari rastopimo čokoladu i maslac. Smjesu ostavimo da se prohladi a dok čekamo  bademe usitnimo ili sameljemo te ih pomiješamo s brašnom i soli. Jaja mutimo mikserom zajedno sa šećerom dok se volumen otprilike ne udvostruči te zatim smjesi dodamo prohlađenu čokoladu i brašno. Sve dobro izmiješamo te podijelimo na dva dijela. U oba kalupa za pečenje stavljamo papir za pečenje te stjenke premažemo maslacem da spriječimo ljepljenje biskvita pri pečenju. Biskvit se peče u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva otprilike 25 minuta. Nakon pečenja ostavite ga u kalupu dok se ne ohladi.

Za punjenje: jagode nasjeckajte na sitno te ih dodajte krem siru pa s tom filom namažite jedan biskvit. Na fil stavite džem od jagode te ga jednoliko rasporedite po cijeloj površini i poklopite s drugim biskvitom.

This slideshow requires JavaScript.

Za preljev sam radio ganache jer je baš to što je trebalo ovoj torti da bi bila savršena. :) Slatko vrhnje zagrijte ali pazite da ne provrije te njime prelijte čokoladu koju ste iskidali na manje dijelove i miješajte  dok se čokoladi ne rastopi. Ganache stavite u hladnjak na barem pola sata da se prohladi te njime prelijte cijelu tortu.

Potrebno je da torta bude u hladnjaku barem 10-ak sati a prepruka je 24 sata a otprilike sat prije posluživanja je izvadite na sobnu temperaturu te ukrasite s jagodama koje ste narezali na četvrtine te pospite šećerom u prahu.

Jedino što je preostalo je da isprobate i uživate u ovoj čokoladnoj divoti s jagodama ili pak s nekim drugim bobičastim voćem.

This slideshow requires JavaScript.

Oglasi