Rotkvice su prvo povrće koje smo brali u našem vrtu jer je to povrće kojem treba jako malo vremena od trenutka sjetve do berbe. Ponekad ni mjesec dana od kad stavite sjeme u zemlju ono vam izraste u ove male crvene sočne plodove. Kod rotkvice je zanimljivo da ako se sije u vrijeme kad su vani visoke temperature i kad ima puno sunca da će dati plodove koji su ljutkasti do izrazito ljuti dok će u suprotnom biti poprilično neutralnog okusa.

Odmah na početku stavljam i napomenu koju sam pronašao na internetu:Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Mi smo ih dosad spremali samo na salatu a ove naše domaće, za koje znam da nisu kemijski tretirane sam odlučio iskoristiti od vrha do dna. :)

Oba recepta su kratka zato ih i donosim u zajedničkom postu.

Prvi se odnosi na list rotkvice koji je isto tako jestiv i daje nam razne mogućnosti za spravljanje (krem juha, salata, varivo, pesto), dok je drugi recept posvećen korijenu rotkvice i to tako da u njemu možete uživati i van njene sezone.

Pesto od lista rotkvice

Sastojci:

100 g lista rotkvice

1 ili 2 režnja češnjaka

70 ml maslinovog ulja

prstohvat soli

po želji:

čili, list peršina, pinjoli, bademi, orasi, parmezan

Listove dobro operite te ubacite zajedno s ostalim sastojcima u blender ili multipraktik te miksajte nekoliko minuta dok se sve lijepo ne sjedini. Po potrebi pogurajte sastojke sa stjenki blendera prema dolje. Spremite pesto u staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku. Možete ga koristiti u sendvičima, s tjesteninom, napraviti bruschette ili kao dodatak mesnim i ribljim jelima.

This slideshow requires JavaScript.

Ukiseljene rotkvice

sastojci:

10-ak rokvica

1,5 dl vode

1,5 dl jabučnog octa

1  žličica soli

3 žlice meda

2 režnja češnjaka

papar u zrnu (po želji)

Rotkvice je potrebno narezati ili na tanke šnite ili na trakice ili kao što ja, u rezance. Korištenjem spiralizatora ćete dobiti malo neiskorištenih rotkvica ali njih možete odmah na salatu pripremiti. ;) Ostale sastojke (voda, ocat, med i sol) kratko zagrijte da se med rastopi. Češnjak očistite te ga zajedno s narezanim rotkvicama stavite u staklenke koje ste prethodno zagrijali u pećnici da se dezinficiraju. Tekućinu prelijte preko rotkvica tako da sva količina bude uronjena. Poklopite i spremite u hladnjak barem 2-3 dana prije konzumiranja. Ovakve rotkvice su odličan prilog  uz hamburger, ćevape, uglavnom uz manje više svako pečenje.

This slideshow requires JavaScript.

U slast! :)

 

 

 

 

Oglasi