Takozvani patuljasti kelj ili prokulica je namirnica koja se bere i priprema svježa tijekom jeseni i zime. Također ga je moguće i zamrznuti pa koristiti tijekom cijele godine. Sama priprema je jednostavna i to tako da se većinom kuha pa tada gratinira, poprži na maslacu ili umiješa u određeni umak (najčešće bešamel) a za one hrabrije moguće je raditi i sladoled od ovih malih zelenih pupoljaka. Naravno gledano sa strane zdravlja kelj pupčar je odlična namirnica koja je bogata vitaminom C i K, folnom kiselinom te je također na glasu kao namirnica koja ima odlična antikancerogena svojstva.  

Sastojci:

400 g kelja pupčara

100 g slanine (narezane u tanke listiće)

100 g šunke (narezane u tanke listiće)

100 g sira (gouda/mozzarela)

sol i papar

čačkalice za pričvršćivanje

Prokulice očistimo od vanjskih listića te ih prerežemo na pola. Sir narežemo na kocke koje će odgovarati veličini prokulica te iste punimo njim. Jednu polovicu tako punjenih prokulica omotamo šunkom a drugu slaninom te ih pričvrstimo čačkalicom.

page

Potrebno je pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva celzijusevih te peči ove male zalogajčiće 20ak minuta.

Poslužiti toplo uz umak na bazi sira i vrhnja, ajvar, kečap ili nešto po vlastitom izboru.

U slast! :)

Oglasi