Kakav je ovo hit ljudi moji! Beskrajno jednostavno a tako ukusno i efektnog izgleda. Cvjetača kao glavni sastojak oplemenjena s mrkvom, celerom i peršinom, s malo luka i češnjaka te prepečenom slaninom.

Cvjetača pripada porodici kupusnjača (brokula, kupus i kelj), njene odlike su da je gotovo bez masti, ima vrlo malo ugljikohidrata i općenito kalorija, a sadrži fitonutrijente. Te tvari djeluju dvostruko, sprječavaju štetno djelovanje enzima koji aktiviraju spojeve odgovorne za razvoj raka i povećavaju pozitivno djelovanje onih enzima koji onemogućavaju i eliminiraju kancerogene tvari. (izvor: Coolinarika)

Dakle, osim što je super zdrava, s cvjetačom se može stvarno puno toga: variva, popečci, pirjana u maslacu, ukiseljena cvjetača (turšija) a ako niste znali, super je i sirova.

Ovaj recept sam odlučio prijaviti na foodblogersku igru: “Ajme koliko nas je” u kojoj je za veljaču 2016. domaćica gospođa Kata s bloga: “Katin špajz”.

Sastojci:
1/2 glavice cvjetače
1 veća mrkva
1 luk
2 režnja češnjaka
1 peršin (korijen)
malo celera
2-3 sušena lista lovora
50 g maslaca
2 jušne žlice brašna (ili skuhati 1 veći krumpir)
3 šalice vode (još bolje ukoliko imate povrtnog ili pilećeg temeljca)
1 šalica mlijeka (barem 2,8%)
sol
papar
list peršina
50 g slanine

U dubokom loncu rastopiti maslac te mu dodati ustinjeni luk i češnjak, mrkvu, peršin i celer. Dinstati nekih 4-5 minuta uz povremeno miješanje.

WP_20150427_001

Cvjetaču usitniti na cvjetiće te zajedno s lovorom ubaciti u lonac i kuhati 4-5 minuta, dok ne omekša.

WP_20150427_002

E sad imaju dvije mogućnosti: 1. dodati brašno i kratko ga popržiti uz miješanje
2. skuhati krumpir te ga zgnječiti kao za pire i umiješati
Postepeno dodavati vodu i mlijeko uz miješanje. Nakon 3-4 minute pojačati plamen i dovesti do ključanja. Smanjiti plamen opet i kuhati 15ak minuta.
U međuvremenu na tavi prepržiti na sitno narezanu slaninu nekih 7-8 minuta, dok ne dobije lijepu smeđu boju te skloniti na tanjurić s kuhinjskim papirom da se ukloni višak masnoće.

WP_20150427_007

Začiniti s paprom i soli, eventualno s nešto začinskog bilja i čilija.

WP_20150427_012

Služiti dok je toplo/vruće uz dodatak slanine i peršina.

U slast :)

Oglasi